Klimaatbestendige tuin

De zomers in Nederland worden warmer, we hebben vaker te maken met hittegolven en er valt meer regen. De afgelopen jaren was het een trend om veel bestrating aan te leggen in een tuin, om te zorgen voor een tuin met zo min mogelijk onderhoud. Maar deze sterk versteende tuinen zorgen voor problemen, zoals wateroverlast bij hevige regen en hittestress bij warmte en droogte. Bij de aanleg van nieuwe tuinen raden wij daarom aan om hier rekening mee te houden. Kies voor een klimaatbestendige tuin, met minder tegels en meer groen!

Het klimaatbestendig maken van jouw tuin lijkt iets kleins, maar als we hier allemaal aan bijdragen kunnen we echt het verschil maken. Er zijn veel dingen die je kunt doen als tuineigenaar.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • tegels vervangen door gras of ander groen, zoals een border met struiken, (lage) bomen en bodembedekkers
  • kies voor echt gras in plaats van kunstgras (kunstgras wordt veel warmer)
  • schuttingen vervangen door groene hagen
  • daken benutten om hemelwater op te vangen, zodat je dat kunt hergebruiken in plaats van dat dit het riool in gaat

Niet alleen zorg je ervoor dat je hierdoor minder wateroverlast hebt en minder last van hittestress (het is veel aangenamer om in je tuin te zijn als het warm is), ook help je mee aan de biodiversiteit. Door groene hagen bied je vogels de ruimte om te nestelen, groene borders zorgen voor voedsel en nestmogelijkheid voor bijvoorbeeld insecten en egels en ga zo maar door!

Je helpt dus niet alleen jezelf, maar ook de natuur!

Minder van dit...

Meer van dit!